Rok 2018


ROK 2018, číslo 1, ročník V …TU  

ROK 2018, číslo 2, ročník V … TU


CONTROLLING A FINANČNO-MANAŽÉRSKE TEÓRIE V PRAXI. Rok 2018, ročník V, číslo 1 


BSC, EFQM A SIX SIGMA V MODERNOM RIADENÍ PODNIKU

Príspevok sa zaoberá problematikou prepojenia moderných metód riadenia Six Sigma, Balanced Scorecard a EFQM a využitia tohto prepojenia pri zvyšovaní výkonnosti podniku. Vzájomným prepojením týchto troch systémov dostávame moderný systém riadenia, ktorý vyhovuje dnešným podmienkam v oblasti manažovania. Efektívne prepája formalizovanú stránku v rámci EFQM so strategickými cieľmi a metrikami a poukazuje na riešenie problémov na báze Siix Sigma, ktoré zabezpečia vysokú efektívnosť uskutočňovania procesov. 

Autor: doc. Ing. Peter Gallo, CSc., Fakulta manažmentu PU v Prešove, firma Dominanta

MOŽNOSTI APLIKOVANIA METÓDY KAIZEN VO FINANČNEJ SPRÁVE SR

Príspevok rozoberá možnosti aplikovania metódy KAIZEN do riadenia Finančnej správy SR. Upozorňuje na špecifické podmienky a zvláštnosti jej uplatnenia. Skúma zásady jej použitia v parciálne modifikovanej podobe, tak isto ako boli použité u japonskej spoločnosti Toyota. Uvedenú metódu obohacuje o empirické skúsenosti získané priamo v praxi v podmienkach tejto inštitúcie. Metóda KAIZEN a jej použitie prezentuje v kontexte ďalších moderných metód riadenia, ktoré sú vhodné na použitie v tejto oblasti verejnej správy. 

Autor: Mgr. Yvette Nataly Mruzová, Bc. Mgr. Ondrej Mruz

STRATEGICKÉ RIADENIE V ZDRAVOTNÍCTVE

Príspevok sa zaoberá problematikou strategického riadenia v zdravotníckych zariadeniach, ktoré je založené na riadení zdravotnej starostlivosti s dôrazom na angažovanosť, ukazovatele správania a klinickú výkonnosť. Skúma problematiku strategického plánovania vo väzbe na veľkosť a zložitosť organizačnej jednotky. Iné môže byť na kardiologickom oddelení, iné na oddelení chirurgickom alebo internom a iné v rámci celého zdravotného zariadenia. Bližšie rozoberá procesy strategického riadenia a potenciály zlepšenia. Popisuje úloha vedeckého výskumu v starostlivosti o pacienta.

Autor: MUDr. Juraj Gallo – doktorand, doc. Ing. Peter Gallo, CSc. – Fakulta manažmentu PU v Prešove, firma Dominanta

SUBJEKTÍVNE VNÍMANIE  MODERNÉHO MANAŽMENTU CEZ PRIEZOR EMPIRICKÝCH SKÚSENOSTÍ S ŤAŽISKOM ORIENTOVANÝM NA CYKLUS MODERNÉHO RIADENIA PODNIKU A PROTOTYP MODERNÉHO ZAMESTNANCA

Príspevok pojednáva o moderne riadenom podniku, ktorý má dve možnosti. Buď sa ozdraviť, napríklad metódou strategického, alebo operatívneho controllingu, alebo inkorporovať do každodennej praxe tu uvedený „Cyklus moderne riadeného podniku“ osobitne cez  každý pilier cyklu. Príspevok je obohatený o  empirické skúsenosti zo zlyhaní (aj štátnych) podnikov/ organizácií. Zaoberá sa  navrhovanými vlastnosťami „Prototypu moderného zamestnanca“ a problematiku završujeme vybranými zásadami good-to-great podniku, ako „návod“ na vybudovanie efektívneho, spoľahlivého a do konkurenčného boja súceho moderne riadeného podniku súčasnosti. 

Autor: Mgr. Yvette Nataly Mruzová, Bc. Mgr. Ondrej Mruz, doktorandi Fakulta manažmenu PU v Prešove, Finančná správa

MODERNÝ MANAŽMENT A PRÍKLADY JEHO VYUŽITIA V PRAXI

Príspevok sa zaoberá moderným manažmentom v 21. storočí a analyzuje jeho základné charakteristiky, zvlášť proaktivitu v riadení spojenú so systematickým riešením problémov, význam efektívnosti a účinnosti, meranie výkonnosti podniku prostredníctvom Balanced Scorecard a dôležitosť rozvoja ľudského potenciálu, ako najväčšej hodnoty v podniku. Praktické príklady moderného manažmentu sú aplikované na príkladoch z podniku zaoberajúceho sa zákazkovou drevovýrobou, príklady z finančných služieb a poisťovníctva, doktorandského štúdia i situácií v bežnom živote. 

Autor: Ing. Mária Vrábliková, Fakulta manažmentu Prešovskej univerzity v Prešove

VNÍMANIE MODERNÉHO RIADENIA V PODNIKU V KONTEXTE STRATEGICKÉHO PLÁNOVANIA

Vnímanie moderného riadenia v podniku v súčasnosti predstavuje vhodnú perspektívu do budúcnosti pre dosiahnutie vyššej ziskovosti a výkonnosti podniku. Tento rámec sa zameriava na širokú škálu či už tradičných alebo modernejších nástrojov, ktoré dopomáhajú budovaniu stabilnejšieho prostredia voči konkurencii. Tento príspevok sa zameriava na konkrétne návrhy vnímania moderného riadenia v podniku v kontexte strategického plánovania. 

Autor: Mgr. Matúš Vagaš, Fakulta manažmentu Prešovskej univerzity v Prešove

MODELOVANIE VÝVOJA HODNOTY PODNIKU A REPORTING

Príspevok sa zaoberá modelovaním hodnoty vývoja podniku a možnosťami jeho zobrazenia formou reportu. Zameraný je problémy výpočtu podľa rôznych výpočtových metód. Na základe nich je možné simulovať vývoj hodnoty tak, aby manažéri mali možnosť analyzovať faktory, ktoré najviac vplývajú na jeho rast. Popísané sú tu vstupné parametre, ktoré je potrebné poznať pre vytvorenie modelu tvorby hodnoty podniku. Na základe nich je možné vytvoriť interaktívny model s interpretáciou výsledkov. Poznať hodnotu podniku a jej vývoj možno považovať za kľúčový ukazovateľ efektívnosti (KPI) jeho riadenia a pre TOP manažérov podniku má nezastupiteľnú úlohu. 

Autor: doc. Ing. Peter Gallo, CSc., Fakulta manažmentu PU v Prešove, firma Dominanta  

MANAŽÉR A NEÚSPECH

Príspevok sa zaoberá jedným z vážnych problémov manažmentu a to je manažérskym neúspechom a prístupom manažéra k tomu, ako ho prekonať. Rozoberá problematiku neúspechu manažéra, ako sa toto stáva v bežnej praxi a postupom, ako tento neúspech prijať a zobrať to ako príležitosť manažéra zdokonaliť sa a úspešne ho využiť pre svoj ďalší rozvoj. Popisuje možnosti predvídania neúspechu, jeho oznámenia, analýzy, až po využite poznatkov na zdokonalenie manažérskych zručností. 

Autor: doc. Ing. PeterGallo, CSc., Fakulta manažmentu PU v Prešove, firma Dominanta